Usein kysyttyjä kysymyksiä podcasteista

Hyvä podcast on laadukkaalla äänellä tuotettua asiaohjelmaa, joka vangitsee kuulijansa ja saa hänet palaamaan sen pariin aina uudestaan ja uudestaan. Jotta kuuntelijan mielenkiinto pysyy yllä, podcastin aiheen tulee käsitellä yhtä aihetta kerrallaan.

Hyvä podcast tarkoittaa laadukkaalla äänellä tuotettua asiaohjelmaa, joka vangitsee kuulijansa ja saa hänet palaamaan sisällön pariin aina uudestaan ja uudestaan. Jotta kuuntelijan mielenkiinto pysyy yllä, podcastin aiheen tulee käsitellä yhtä aihetta kerrallaan.

Menestynyt podcast = konseptointi + vieraat + markkinointi. Podcastin menestykseen vaikuttavat etenkin kiinnostavat ja kohderyhmää tavoittavat vieraat ja tehokas markkinointi. Toisaalta, jos sarjan konseptointi on tehty vasemmalla kädellä, suurikaan määrä markkinointipanostuksia ei todennäköisesti tuo sarjalle kuulijoita.

Voit lukea onnistuneen podcastin anatomiasta lisää blogistamme:

Millainen on hyvä podcast?

  • Pod­cast van­git­see vas­taa­not­ta­jan huo­mion te­hok­kaasti jopa tuntien ajaksi
  • Podcast tavoittaa kapean, mutta tarkan kohderyhmän; ei miljoonayleisöä mutta juuri oikea kohderyhmä johon vaikuttaa
  • Podcastilla on pitkä elinkaari; kausi, joka julkaistaan huhtikuussa, saa aktiivisia kuuntelijoita vielä pitkälle syksyyn asti. Ja toki se jatkaa elämäänsä podcast-alustoilla sen jälkeenkin.
  • Podcast tarjoaa keinon oppia uutta, mutta viihdyttävässä muodossa; hyvä podcast pukee kuivankin aiheen kiinnostavaan muotoon. 

Pod­cas­tin te­ho ei pe­rus­tu sii­hen, et­tä se ta­voit­tai­si kaik­ki yleisöt vaan sii­hen, et­tä se ta­voit­taa juu­ri oi­kean yleisön. Moni menestynyt podcast onkin syntynyt varsin kapean aiheen ympärille – kurkkaa vaikka tuottamaamme podcastia Hyvä paha johtaminen!

Tarjonnan kasvaessa kilpailu kuitenkin kiristyy, joten uudella podcastilla tulee olla selkeä idea ja tavoite laadukkaan teknisen toteutuksen lisäksi.

Viihdepuolella true crime jatkaa menestyskulkuaan. Tyypillisesti myös host-vetoiset sarjat ovat suosittuja.

Amerikkalainen podcast-alusta CoHost teki vuoden 2022 lopulla selvityksen kuulijoiden suhtautumisesta erilaisiin brändipodcasteihin. Parhaita arvioita saivat bisnesmaailmaa käsittelevät podcastit sekä erityisesti ajankohtaiset aiheet.

Podcast soveltuu paitsi ajatusjohtajuuden ja työantajamielikuvan rakentamiseen, myös brändimarkkinointiin ja omien asiantuntijoiden henkilöbrändäykseen. Yhä useammat hyödyntävät podcastia myös vastuullisuusviestinnässä. Podcasteja voi hyödyntää myös myynnin tukena, kuten Sarasen esimerkki kertoo.

Vahvimmillaan podcast on siinä myyntisuppilon vaiheessa, kun potentiaalisen asiakkaan tietoisuutta syvennetään vahvaksi kiinnostukseksi ja häntä ohjataan kohti ostopäätöstä.

Spottimainonta (pre-roll, mid-roll)

  • Spottimainonta on 30-60 sekunnin pituinen mainos, jonka juontaja lukee podcastisssan.
  • Tämän mainontamuodon teho perustuu toistoon ja se toimii etenkin B2C-markkinassa ja oman podcast-sarjan lisämarkkinoinnissa.

Sisältöyhteistyö suositussa podcastissa

  • Sisältöyhteistyöllä tarkoitetaan kaupallisen kumppanin eli mainonnan ostajan vierailua asiantuntijan yhdessä tai useammassa podcast-jaksossa.
  • B2B-markkinoijille sisältöyhteistyö on yleensä spottimainontaa tehokkaampaa.

Brändätty podcast (yrityksen oma sarja)

  • Kun haluat synnyttää keskustelua, osallistua pinnalla olevaan aiheeseen tai nousta ajatusjohtajaksi, omaa podcastia kannattaa ehdottomasti harkita! Parhaimmillaan oma podcast-sarja on pitkäikäinen sisältömarkkinointiratkaisu, joka tuo kustannustehokkaasti aitoa liiketoiminnallista tulosta.

Podcastin perusmittareita ovat:

  1. Kuunteluiden määrä
  2. Kuinka pitkään podcastin jaksoja kuunnellaan
  3. Kuinka monta jaksoa kuuntelija on kuunnellut

 

Podcastin vaikuttavuutta voidaan lisäksi mitata:

  1. Kyselytutkimuksilla
  2. Brändimielikuvan mittaamisella
  3. Keräämällä palautetta eri kanavissa
  1. Kuuntelutavoite määräytyy kohderyhmän perusteella: tavoitteletko laajempaa yleisöä vai pienempää ja tarkemmin määriteltyä kohderyhmää?
  2. Suomessa podcastit saavat keskimäärin vain muutamia satoja kuunteluita per jakso. 500 on hyvä alku ja yli 1 000 jo erinomainen tulos, mutta parhaat tulokset saadaan usein muutaman tuotantokauden jälkeen.
  3. Suomen kuunnelluimmat asiantuntijapodcastit saavat yli 10 000 kuuntelua. Jos siis tavoittelet laajempaa podcast-yleisöä, mutta oman sarjan tuottaminen pohdituttaa, tutustu kaupalliseen yhteistyöhön suositussa podcastissa.

Aina ei onnistu! Tarkista, oletko astunut epähuomiossa yleisimpiin sudenkuoppiin. Lue täältä, miksi moni podcast epäonnistuu: Oletko jo tehnyt podcastin ja pettynyt sen tuloksiin?

Podcastin tekninen toteutus ei ole ydinfysiikkaa, mutta kokenut kumppani osaa auttaa laadukkaan tuotannon lisäksi myös sisällön suunnittelussa, julkaisussa ja markkinoinnissa, laajoista tekijäverkostoista puhumattakaan.

Myös työtuntien määrä onnistuneen podcast-sarjan tuottamiseksi voi yllättää. Aikaa tulee varata äänitysten lisäksi mm. suunnitteluun, konseptointiin, vieraiden kontaktointiin ja jaksojen editointiin. Markkinointia unohtamatta! 

Jos haluat kokeneen kumppanin apua,  sparraamme mielellämme vaihtoehdoista

Kohdat 2 ja 7, eli vieraiden suunnittelu sekä podcastin markkinointi, ovat elintärkeät podcastin menestyksen kannalta. Siksi kiinnitämme niihin erityistä huomiota.

Jos podcastin tekeminen tuntuu liian monimutkaiselta prosessilta, kannattaa kääntyä osaavan kumppanin puoleen. Aina kuitenkaan oma podcast ei ole oikea ratkaisu, suosittuihin podcasteihin pääsee myös vieraaksi.

Videopodcastissa studiokeskustelu kuvataan ja sisältö on kulutettavissa sekä audiona että kuvana, kuuntelualustasta riippuen. Videoformaatti toimii hyvin etenkin podcasteissa, joiden juontajat tai vieraat ovat seurattuja vaikuttajia, heidän henkilöbrändiään halutaan kasvattaa tai jos tavoitellaan nuorempia video first -yleisöjä. 

Keskustelun videointi mahdollistaa myös monipuolisempien markkinointimateriaalin tuottamisen.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Ota rohkeasti yhteyttä tiimiimme ja autamme sinua – olit sitten podcast-konkari tai vasta-alkaja!