Artikkelin sisältö
Podcast on erinomainen, mutta alihyödynnetty markkinoinnin sekä viestinnän kanava. Toisin kuin monet muut markkinoinnin keinot, podcast sarjat lumoaa ja sitoo kuuntelijan pitkäksi aikaa ja on siksi erityisen tehokas kanava luomaan pysyviä, vahvoja suhteita kuuntelijoihin.
Kanavana podcast markkinointi onkin ketterä, ja sitä voi soveltaa moneen eri tarkoitukseen. Yritys voi hyödyntää podcastia esimerkiksi brändi- ja tuotemarkkinointiinsa, työnantajamielikuvansa rakentamiseen tai vaikka yhteiskuntavastuunsa osoittamiseen.
Podcast sisältömarkkinointi saa poikkeuksellisen hyvän otteen vastaanottajastaan verrattuna muihin viestintä- ja markkinointikanaviin, sillä yhtä podcast-jaksoa kuunnellaan keskimäärin 18 minuuttia.
Tämä tarkoittaa, että yksi tuotantokausi voi saada kuulijan huomion jopa tuntien ajaksi – hyvin suunniteltu ja tuotettu podcast saavuttaa tällä ajalla jo paljon.
Podcast markkinointi tehoaa myyntisuppilon kärjessä
Podcast ei niinkään ole väylä tunnettavuuden kasvattamiseen vaan potentiaalisen asiakassuhteen syventämiseen. Tähän podcast tarjoaa ainutlaatuisen tavan juuri siksi, että yksittäinen kuuntelija voi kuunnella jopa tunteja yhtä podcastia. Sen vuoksi podcast sopiikin erityisen hyvin myyntisuppilon viimeiseen osaan, jossa potentiaalinen asiakas käännetään asiakkaaksi.
Kuuntelija hakeutuu podcastin äärelle saadakseen kaipaamaansa viihdettä, oppia tai tietoa. Hän on aidosti kiinnostunut kuulemastaan ja on siksi altis vakuuttumaan podcastin sanomasta. Tällöin podcast saa oivan mahdollisuuden ohjata kuuntelijaa kohti toivottua päätöstä: tuotteen tai palvelun ostoa.
Podcastilla ei siis kannatakaan tavoitella miljoonayleisöä vaan juuri oikeita kuulijoita. Podcastin teho perustuu nimenomaan oikein rajattuun kuulijakuntaan ja sitä puhuttelevaan sisältöön, jolloin kuuntelijan ja podcastin välille muodostuu tiiviis yhteys. Vaikka podcast ei ole massamedia, se voi silti helposti tavoittaa kymmeniä tuhansia suomalaisia.
Rakenna podcastilla yrityksen työnantajamielikuvaa
Podcast on myös mainio keino rakentaa työnantajamielikuvaa. Yksi yrityksen tärkeimmistä myyntivalteista on sen henkilöstön ammattitaito. Parhaat työntekijät hakeutuvat parhaille työnantajille, ja näin ollen huipputyönantajien yritystoiminta hyötyy huipputyöntekijöistä.
Podcastin avulla yritys voi konkreettisesti ja tehokkaasti viestiä arvoistaan ja toimintatavoistaan potentiaalisille työnhakijoille. Jos yhdessä puolen tunnin jaksossa ehtii kertoa paljon, niin mitä ehtiikään tuotantokaudessa!
Samasta syystä podcast sopii myös yrityksen yhteiskuntavastuun osoittamiseen. Sen kanssa on kuitenkin oltava tarkkana, sillä kuulijat ovat kriittisiä: yhteiskuntavastuun osoittamisen ja arvoista puhumisen on oltava aitoa, faktapohjaista ja uskottavaa.
Podcast on myös mainio väylä vaikuttajamarkkinointiin. Suositun vaikuttajan hostaamassa podcastissa yritys hyötyy vaikuttajan jo olemassa olevasta henkilöbrändistä ja yleisöstä. Myös niin kutsutun “Influencer markkinoinnin” hyödyn ehtona on tietysti se, että vaikuttajan henkilöbrändi sopii yrityksen brändiin ja hänen yleisönsä on yrityksen kohdeyleisöä.
Haluatko tietää, ketkä Suomessa kuuntelevat podcasteja? Lataa oppaamme suomalaisten podcastien kuuntelijaprofiilista!