Millainen on hyvä podcast?

Podcastit ovat yleistymässä vauhdilla. Moni tubettaja on päättänyt siirtyä podcasteihin helppouden takia: periaatteessa pelkkä kännykkä riittää podcastin äänittämiseen ja julkaisuun. Olen tuottanut lukuisia podcasteja ja minulta kysytään usein, minkälainen on hyvä podcast?

Kantapään kautta oppineena ja myös oppaita selaillessani olen huomannut, että keskeiset neuvot ovat…

1) Keskity yhteen aiheeseen kerrallaan, vaikka ohjelma olisi pidempi. Podcastpalvelu Suplan “isähahmo” ja Nelonen Media radioiden sisältöjohtaja Johannes Saukko muistuttaa omassa blogissaan, että podcastit eivät yleensä ole laajojen kohderyhmien makasiinityyppisiä yleisohjelmia, vaan ennemminkin kehittyvät pienempien intohimoja herättävien aiheiden ympärille.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö yhdessä jaksossa voisi puhua monesta eri aiheesta. Esimerkiksi jääkiekkopodcastissa voi hyvinkin samassa jaksossa puhua kotimaisen Liigan ja NHL:n kuulumisista, mutta juontajan henkilökohtainen rakkauselämä tai ruuanlaittoharrastus ei oikein kuulu samaan jaksoon kuin pienenä yksityiskohtana. Sääntöjä voi toki rikkoa ja NHL-pelaajan kanssa voi toki tehdä ohjelmaan ruuanlaitto-osion.

2) Soundien tulisi olla kotioloissakin tehdyissä podcasteissa kunnossa. Tärkeintä on, että puheesta saa selvää, vaikka äänitys olisi tehty sillä kännykällä. Tästä ovat lähes kaikki podcastien ystävät samaa mieltä. Olen samaa mieltä useimpien podcast-harrastajien kanssa siitä, että hiljainen studiomainen tila on yleensä hyvä, mutta usein vaikkapa ulkona tehty haastattelu piristää äänimaailmaa hyvin. 

Ulkona äänitettäessä on tärkeintä pitää mikrofonia lähellä, jotta ääni kuuluu selkeästi. Jos ulkona pitää mikrofonia kaukana suusta, liikenteen hälinä ja muut äänet kuuluvat voimakkaammin.

Jotkut rakentava kotistudioissaa peitoista ja kankaista itselleen komeroon spiikkikoppeja, mutta tämä ei ole välttämättä tarkoituksenmukaista. Pieni huonesoundi ei podcastissa haittaa, jos sisältö on hyvää. Pidemmälle edistynyt podcsastin tekijä osaa myös taikoa tuulettimen hurinan yhdellä napinpainalluksella. 

3) Tästä kiistellään jo hieman enemmän: Podcast ei ole radio-ohjelmaa ja päinvastoin. Podcast ei ole radio-ohjelmaa siinä mielestä, että yksittäisten jaksojen kesto voi vaihdella suurestikin. Podcastin ei tarvitse myös teknisesti olla liian priimaa, jos juontajilla on riittävän hyvää sanottavaa. 

Hyvä podcast voi olla kuitenkin niin mielenkiintoinen ja hyvin tehty, että se sopisi radioon. Tässä tapauksessa radion kanssa työskennellessä pitää olla tarkkana siitä, että kesto on oikeanlainen, jos ohjelmalle tulee oma blokkinsa radion lähetysvirtaan. 

Samaan hengenvetoon pitää todeta, että moni radio-ohjelma tarjoillaan myös podcastina. Olen etenkin Ylellä kuullut tapauksia, jossa podcastversiosta on tehty pidempi, jos jokin aihe jää radiossa kesken ja puhetta on riittänyt.

Harkinnassa podcast?

Lataa oppaamme podcastin kuulijaprofiileista ja saat ajankohtaista tietoa siitä, miten podcasteja kulutetaan Suomessa.