Valjasta YouTube podcastisi jakamiseen – vinkit videopodcastin tekoon

Jos podcastien piilottaminen maksumuurin taakse oli vuoden 2021 se juttu, ovat videopodcastit nyt vuonna 2022 kaikkien huulilla. Mutta mikä ihmeen videopodcast? Tässä artikkelissa tutustut videopodeihin ja opit valjastamaan YouTuben podcastisi jakeluun. 

Jos podcastien piilottaminen maksumuurin taakse oli vuoden 2021 se juttu, ovat videopodcastit nyt vuonna 2022 kaikkien huulilla. Mutta mikä ihmeen videopodcast? Videopodcastin käsite ei välttämättä ole kaikille tuttu, joten pureudutaan aluksi siihen, mistä oikein on kyse.

Yksinkertaisesti selitettynä videopodcast on podi, joka on tuotu videon muotoon. Saattaa kuulostaa höpsöltä tehdä podcastista video, sillä olemme tottuneet ajattelemaan, että podcastissa on kyse nimenomaan äänestä, audio first -formaatista. Kyseessä on kuitenkin yksi tämän hetken kasvavimmista trendeistä, joten tarkastellaan videopodcastia hieman tarkemmin.

Lue myös: Mikä on paras podcastin pituus?

Onko videopodcast ohimenevä hullutus vai aito mahdollisuus?

Kun pohditaan podcastien käyttötilanteita, on hieman vaikea ymmärtää videon yhdistämistä podiin. Esimerkiksi RadioMedian tutkimuksen mukaan podcasteja kulutetaan yleensä tilanteissa, joissa ensisijainen aistimme eli näkömme on kohdistettuna muualle kuin ruutuun – esimerkiksi lenkillä, ruokaa laittaessa, siivotessa tai auton ratissa. Mitä järkeä videolla on, se kun vaatii katsomista!

Tästä huolimatta maailmalla ja Suomessa on menestyneitä videopodcastaajia. Esimerkiksi juontaja Joe Roganin sekä investointipankkiiri Sami Miettisen podcastvideot YouTubessa ovat erittäin suosittuja. Mitä ihmettä? 

Näkyvyys YouTubessa on tärkeää erityisesti nuoria tavoiteltaessa

Yhteistä edellä mainituille videopodcastaajille on, että he ovat aloittaneet juuri tubettajina ja siirtyneet podien pariin vasta myöhemmin. Näin heillä on jo valmiiksi ns. video first -yleisöä. Sen sijaan podcasteista, jotka ovat onnistuneesti siirtyneet tubemaailmaan on vielä varsin vähän esimerkkejä. Asiakkaidemme YouTubeen siirretyt podit ovat toistaiseksi saaneet vain muutamia satoja katsomiskertoja, vaikka Spotifyssa podit ovat saaneet lähes 10 000 kuuntelua per podi.

Onko video siis täysin turha podcastien kohdalla? Ei välttämättä! YouTube on itsessään valtava hakukone, jossa voi saada suurenkin katsojakunnan. Paljon riippuu omasta kohderyhmästä: erityisesti nuorimman yleisön parissa YouTube on nimittäin merkittävä kanava myös audion kuunteluun. Läsnäolo YouTubessa siis saattaa kannattaa!

Lue myös: Markkinoija, älä unohda podcasteja sisältömarkkinoinnin työkaluna – 5 syytä

Näin otat tubeyleisön haltuusi videopodcastilla

Parhaassa tapauksessa video tuo podiin jotain lisää. Jos resursseja ei kuitenkaan ole koko podin kestävän videon tekoon, voit käyttää jotain näistä vinkeistä ja ottaa irti YouTuben hakukonehyödyn:

  • Helpoin tapa siirtää jo valmis podcast Youtubeen on tehdä sille kansikuva, joka toimii “videotaustana” audiolle. Näin voit hyödyntää olemassa olevat pdcastit myös visuaalisessa kanavassa.
  • Grafiikkavideo, jossa eri kuvat vaihtelevat audion tahtiin ovat hyvä idea, jos haluaa tuoda podcastia tukevia elementtejä mukaan videoon melko vähäisellä vaivalla.
  • Hyvä ratkaisu on podcastin äänitystilanteen videointi, jolloin videota ja ääntä voidaan yhdistää yksi yhteen.

Vinkki: Trailerit, eli noin 30–60 sekunnin videopätkät ovat hyvin käyttökelpoista materiaalia podin markkinointiin YouTubessa tai muilla videoalustoilla. Ne ovat myös verrattain halpoja: 30–60 sekunnin videon tuotannon kustannukset ovat huomattavasti edullisemmat kuin puolen tunnin tai tunnin videon.

Trailereiden kohdalla kannattaa kuitenkin muistaa, että konversio eri alustojen välillä on yleensä melko heikkoa: Tubesta harvemmin lähdetään Spotifyhin ja päinvastoin.  Uusin trendi trailerimarkkinoinnissa ovatkin videot, joilla podcastia markkinoidaan audioalustalla itsellään (ns. immersiiviset videot).

Olemme Suomen Podcastmedialla erikoistuneet tuottamaan menestyspodcasteja, joista on aitoa bisneshyötyä. Kuinka voimme auttaa? Ota yhteyttä!

Harkinnassa podcast?

Lataa oppaamme podcastin kuulijaprofiileista ja saat ajankohtaista tietoa siitä, miten podcasteja kulutetaan Suomessa.