Podcast-ammattilaisten arkea: nippelitietoa äänityksistä

Tunnetko mikrofonien suuntakuviot ja äänen dynamiikan? Olemme koonneet tälle sivulle nippelitietoa podcastien äänityksistä.

Podcastia tai muuta äänitystä tehdessä täytyy huomioon ottaa monta asiaa toimivista äänitystiloista lähtien. Olemme koonneet tälle sivulle hauskaa nippelitietoa äänityksistä ja niissä tarvittavista laitteista.

Äänityksen kuten podcastin termit tutuiksi

Moniraitaäänitys

Moniraitaäänityksen merkityksen ymmärtää, kun miettii studioäänityksen alkuaikoja. Vielä 1960-luvulle asti bändit äänittivät studiossa kappaleensa samalla kerralla samalle ääniraidalle. Nykyään äänilähteillä on kaikilla omat mikrofoninsa ja ääniraitansa, jotta tuloksia on helpompi miksata, editoida ja masteroida samalle äänitteelle.

Moniraitaäänitys mahdollistaa esimerkiksi äänenvoimakkuuksien tasaamisen jälkikäteen eli dynamiikan minimoinnin.

Masterointi

Masterointi ei suinkaan tarkoita kaikkea audiomateriaalin muokkausta, vaan pelkästään viimeistelyvaihetta. Siinä valmiiksi editoidut ja miksatut kappaleet kootaan yhteen, dynamiikka tasapainotetaan ja äänimaailma yhtenäistetään. Masteroinnin yhteydessä luodaan mastertiedosto, joka on lopullinen äänitysprosessin tuote ja valmis levitykseen.

Dynamiikka

Dynamiikalla tarkoitetaan (tässä yhteydessä) yksinkertaisimmillaan äänenvoimakkuuden vaihtelua. Kuvittele vaikkapa sinfoniaorkesteria. Dynamiikan vaihteluilla saadaan kuunneltavaan aineistoon eloa. Puheohjelmissa dynamiikka pyritään minimoimaan, jotta kuuntelukokemus olisi kuulijalle mahdollisimman miellyttävä. 

Kellarisoundi

Epäselvä äänitystulos. Ikään kuin äänitys olisi tapahtunut tilassa, missä ei ole minkäänlaista akustista vaimennusta, kuten betonikellarissa. 

Mikrofonien valinnalla on merkitystä myös podcasteissa

Mikrofoneissa on erilaisia suuntakuvioita. Se tarkoittaa, että eri mallit ovat herkempiä eri suunnista tuleville äänille. Mitä edullisempi mikrofoni, sitä tasaisemmin se nappaa äänet ympäriltään.

Mikrofonien suuntakuviot ovat tärkeä seikka, mikäli studioäänityksessä käytetään paljon erityyppisiä äänilähteitä, kuten vaikkapa soittimia, ja mikäli äänityksen on oltava hyvin tarkkaa. Suuntakuvioiden avulla sivuäänet pystytään minimoimaan, ja jokainen soitin – tai puhuja – saadaan napattua mahdollisimman puhtaana omalle raidalleen.

Podcastien teossa mikrofonien valintaan vaikuttaa ennen kaikkea niiden sijainti. Mitä kauempana puhuja mikrofonista on, sitä tarkempaa ja kalliimpaa mikrofonia tarvitaan, jotta sivuäänet saadaan suljettua pois. Sen takia keskusteluohjelmissa suosittuja ovat esimerkiksi kuulokkeisiin liitettävät mikrofonit, jotka pysyvät lähellä äänen lähdettä. Haastattelutilanteissa suositaan myös vastakkaisista suunnista – eli kahdeksikkokuvioista – mikrofonia, jolloin kaksi henkilöä voi käyttää samaa mikrofonia. 

Mikrofoneissa on myös saatavilla moniraitaisesti äänittäviä malleja. Tämä voi tulla tarpeeseen, mikäli studiossa on useampi puhuja. Ääniaallot kulkevat yllättävän hitaasti, joten kaksi eri mikrofonia saattavat siis tallentaa ääntä hieman eriaikaisesti. Tästä syntyy epätoivottuja kaikuja. Moniraitaisesti äänittävät mikit tallentavat jokaisen äänen omalle raidalleen, jolloin niitä on helppo muokata ja poistaa.

Myös radiotoimittajat tekevät ääniteknistä työtä

Miksi radiotoimittajilla on kuulokkeet päässään, vaikka ohjelmat tehdään samassa studiossa istuen?

Lähetyksissä toimittajat tekevät suuren osan ääniteknisestä työstä nykyään itse.

Radiolähetyksissä kuultavat äänet ovat sekoitus valmiiksi digitaalisessa muodossa olevia ääniä sekä studiossa kuuluvia ääniä, eli radiotoimittajien puhumaa ääntä. Digitaalisessa muodossa olevat äänet ovat väli- ja teemaääniä eli “jinglejä”. Kuulokkeista radiotoimittajat kuulevat, miltä lähetys kokonaisuudessaan kuulostaa. Puhemikit pysyvät myös parhaiten paikallaan suun edessä tai poskella, kun ne ovat liitettynä kuulokkeisiin. Mikrofonit nappaavat studiossa vain toimittajien äänen, joka johdetaan toimittajien kuulokkeisiin. Kuulokkeet toimivat siis myös tehokkaina äänieristäjinä, kun sivuäänet eivät tartu mikrofoniin.

Tutustu podcastin äänittämisen ammattilaiseen

Suomen Podcastmedia hyödyntää äänitysosaamistaan tuottaessaan yrityksille podcasteja, joista on todellista bisneshyötyä.

Ota yhteyttä, kun tahdot ideoida ja keskustella omasta podcastistasi!

Harkinnassa podcast?

Lataa oppaamme podcastin kuulijaprofiileista ja saat ajankohtaista tietoa siitä, miten podcasteja kulutetaan Suomessa.