Ammattilaisen vinkit podcastin äänittämiseen

Ammattitaidolla tehdyt äänitystyöt ovat lopullisen podcastin kannalta ehdottoman tärkeitä. Miten äänityksessä onnistutaan? Lue vinkkimme!

Wednesday, 14. April, 2021
Tuuli
podcastin äänittäminen

Onko sinulla idea ja suunnitelma valmiina, mutta keittiönpöytä äänitysstudiona mietityttää?

Yksi laadukkaan podcastin tärkeimmistä tunnusmerkeistä on tietysti se, että äänitys on tehty ammattitaidolla ja lopputulos kuulostaa hyvältä. Siksi on tärkeää, että äänitysvaiheessa otetaan huomioon kaikki podcastin kannalta oleelliset akustiset seikat.

Pilkoimme studiotyöskentelyn helposti pureskeltaviksi palasiksi. Lue vinkkimme ja ota studiotyöskentely haltuun!

Asianmukaisen studiotilan merkitys podcastin äänitykselle

Olet varmasti kuunnellut äänityksiä tai katsonut vaikkapa videota, jossa äänimaailma on nätistikin sanottuna surkea. Puhujan ääni tuntuu kuuluvan pitkän matkan päästä, ja tiedosto on täynnä häiritseviä sivuääniä. Toisin sanoen epäammattimaisen äänitystuloksen kyllä tunnistaa, eikä se anna tekijästään kovin uskottavaa vaikutelmaa. Siksi studiotiloihin ja äänitykseen kannattaa panostaa.

Et ole kuitenkaan tekemässä jokapäiväistä, kaupallista radio-ohjelmaa, joissa äänimaailma on hyvin steriili. Podcasteissa pieni kotikutoisuus ei välttämättä aina haittaa, vaan kohderyhmästä riippuen se voi olla jopa toivottavaa ja tuoda kuulijan lähemmäs. Kuvittele vaikkapa äitiyttä käsittelevää podia – taustalta kuuluva, satunnainen lasten mekkalointi vain vahvistaa sanoman todenperäisyyttä!

Podcastissakin akustiikka on kaiken a ja o

Akustiikalla tarkoitetaan äänen kuuluvuuden laatua. Sen yhteydessä puhutaan usein jälkikaiunta-ajasta, joka on suurin syypää huonolaatuisiin äänitteisiin. Kaiku syntyy, kun ääniäällot kimpoilevat seinistä ympäriinsä. Ne tarttuvat mikrofoniin, ja lopputuloksena on niinsanottu “kellarisoundi”. Testaa huoneen kaiku helposti näin: iske kädet voimakkaasti yhteen ja kuuntele, tuleeko korviisi napakka tömähdys vai pitkä läpsähdys? Kaiuttomassa tilassa ainoa kuulemasi ääni tulee omista käsistäsi.

Vertaa kuulemaasi huoneessa, jossa kaiku on voimakkaimmillaan, kuten suihkuhuoneessa. Kovista seinistä kimpoilevat ääniaallot aiheuttavat pitkäkestoistakin kaikua.

Kuinka kaikuisasta tilasta muokataan studio?

Helpoin tapa vähentää kaikua on lisätä tekstiilejä huoneen seinille ja mattoja lattialle. Pehmeät pinnat vähentävät ääniaaltojen kimpoilua. Markkinoilla on lukuisia vaihtoehtoja huoneen äänieristykseen, joista yksi mainittava on äänitysverho. Äänitysverho pehmentää huoneen kaiut tehokkaasti, ja se on helppo vetää syrjään äänityksen päätteeksi.

Myös lasi on yllättävän tehokas äänieriste. Kokeile esimerkiksi toimistosi lasiseinäistä neuvotteluhuonetta.

Testaa ääntä mikrofonilla

Huoneen sopivuuden äänitystilaksi saa testattua parhaiten mikrofonilla. Äänitä tovi huoneen hiljaisuutta. Kuuluuko nauhalta jääkaapin tai pakastimen surinaa? Yltääkö liikenteen meteli tai ilmastointilaitteen ääni mikkiin? Joissakin tapauksissa tällaisissakin tiloissa voi äänittää, sillä kokenut editoija saa tasaisen huminan poistettua leikkausohjelmalla – aivan kuten vastamelukuulokkeet vaimentavat ympäristön äänet. Aivan kaikkea ei kuitenkaan voi suodattaa, kuten naapurihuoneesta kuuluvaa puhetta tai musiikkia.

Millainen on täydellinen äänitystila podcastille?

Täysin kaiutonta studiotilaa kutsutaan kelluvaksi studioksi. Se tarkoittaa, että studion korotetun lattian alle on piilotettu kumimatto, joka eristää alakerrasta tulevat äänet ja kadulta tulevat tärinät. Hyvässä studiossa on mahdollisten ulkoikkunoiden lisäksi sisemmät ikkunat ja näiden ikkunoiden välissä reilusti tyhjää, jopa 30–50 senttimetriä. Hyvässä studiossa on myöskin akustopaneeleja tai vaahtomuovia seinässä ja jopa katossa.

Kelluvan studion rakentaminen on kuitenkin kallista, eikä läheskään aina tarkoituksenmukaista. Varsinkaan podcasteissa. Uskalla siis kokeilla käytössäsi olevien tilojen sopivuutta podcastin äänitykseen! Laadukas ei aina tarkoita virheetöntä, ja voit parantaa tilojasi ajan saatossa pienin askelin.

Suomen Podcastmedia on kokenut ammattilainen, joka keskittyy korkealaatuisten podcastien tekemiseen. Pystymme toteuttamaan ensiluokkaisen äänimaailman podcasteihin myös etänauhoituksissa. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Kommentit
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mistä menestyvä podcast rakentuu?
Lataa ilmainen oppaamme hyvän podcastin anatomiasta.
Lataa opas täältä. Ei kiitos