Mitä mikrofoneja hyvässä podcast-studiossa käytetään?

Suomen Podcastmedia ei ole rakentanut suurta studiota äänityksiä varten. Silti sen tuottamaa teknistä laatua pidetään erinomaisena.

Suomen Podcastmedia on liikevaihdoltaan maamme suurin podcast-studio. Vaikka olemme jo pidempään ollut markkinajohtaja, emme halua rakentaa jättimäisiä tekniikkaa pursuavia radiostudioita. Meille sisältö on tekniikkaa tärkeämpi – olkoonkin, että jopa isot radiokanavat pitävät äänityksiemme laatua erinomaisena. Miten tämä temppu tehdään?

Pienikin podcast-studio voi riittää

Tekninen laatu on rakennettu yksinkertaisin keinoin: omaa podcast-studiota rakentaessa olemme kiinnittäneet huomiota tilan kaiuttomuuteen ja ratkaisumme on laadukas akustiikkaverho ja moninkertainen seinien ääneneristys. Samaan hengenvetoon on korostettava, että näkemyksemme mukaan podcast-studion pitää olla siirrettävissä helposti ja käytössämme on myös mobiilikäyttöön sopivia podcast-studiosettejä. Näissä tapauksissa käymme etukäteen testaamassa asiakkaiden omat tilat.

Pienellä säädöllä jopa neuvotteluhuoneesta saa kelvollisen äänitystilan, jos mikrofonit ovat laadukkaita.

Studiossa on eri mikrofonit eri tilanteisiin

Käytämme karkeasti laskien kolmenlaisia mikrofoneja podcast-studiossamme Lauttasaaressa.

1. Vähän audiota tehnyt asiantuntijapuhuja pitää mielellään päässään headset-mikrofonia, jossa mikrofoni on kiinnitetty kuulokkeisiin. Tässä ratkaisussa mikrofoni on aina yhtä pitkän etäisyyden päässä riippumatta siitä, kuinka paljon pää heiluu. Headsetin haaste on satunnainen kolina, joka syntyy korvakoruista ja äänittäessä pitää olla tarkkana, että hengitys ei kuulu liian voimakkaasti. Pienet kolinat saa poistettua ottamalla isot korvakorut pois ja voimakkaan hengitysäänen olemme Suomen Podcastmediassa ratkaisseet siten, että jokainen mikrofoni ohjataan omalle ääniraidalle ja pystymme tarvittaessa hiljentämään ääniraidan, kun ei puhuta. Olemme halunneet, että Suomen Podcastmedian podcast-studiossa voi hyvillä mielin ottaa juomaa vesipullosta ja tämä ääni ei kuulu valmiissa tallenteessa.

2. Ammattipuhuja taas nauttii erillisestä podcast- tai radiomikrofonista (ns. dynaaminen mikrofoni), joka on telineen päällä. Isokokoinen, ammattitasoinen (broadcast-tasoinen) mikrofoni ei ole yhtä herkkä kuin headsetin vastaava. Mikrofoni on optimoitu erityisesti puheäänelle ja podcast-käyttöön. Ääni rikas ja tasapainoinen ja äänen väri on matala sekä pehmeä. Ammattimikrofonin ääni on taivaallinen, mutta puhujan on pidettävä huoli siitä, että mikrofoniin puhutaan aina läheltä.

3. Haastattelutilanteiden lisäksi käytämme erillisiä spiikkausmikroneja ammattipuhujille mm. mainoskäyttöön ja ns. voice overeihin, eli podcastien spiikkeihin.

Podcastin äänenlaatua voidaan muokata nauhoitusten jälkeen

Kuten arvata saattaa, on podcast-studiomme käytetyin mikrofoni headset-ratkaisu, sillä pienistä puutteista huolimatta ne ovat käytettävyydeltään ja laadultaan ylivertaisia. Kuten jo aiemmin mainitsin, jokaista ääniraitaa voi muokata editoinnin yhteydessä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että tuulettimen äänet, pieni kaiku ja ulkoa sisälle kantautuva liikenteen häly pystytään jälkikäteen poistamaan.

Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää siitä, miten ammattitekijä toteuttaisi podcastin sinun yrityksesi tarpeisiin, ota yhteyttä Suomen Podcastmediaan.

Tekstin on kirjoittanut Suomen Podcastmedian Senior Advisor Juhani Pajunen.

Harkinnassa podcast?

Lataa oppaamme podcastin kuulijaprofiileista ja saat ajankohtaista tietoa siitä, miten podcasteja kulutetaan Suomessa.