Ex-jengipomo
Keijo Vilhusen elämä

Netflix-sarjan innoittama true crime -genren radio-ohjelma keräsi ensimmäisen kahden viikon aikana yli 400 000 kuuntelua.

Kuuntele radio-ohjelmaa

True crime on maailman nousevimpia podcast-trendejä, ja yleisö vaatii siltä paljon. Rikossarjoja nähdään kasvavissa määrin niin televisiossa kuin podcasteina.

Idea suomalaista alamaailmaa käsittelevästä radio-ohjelmasta sai inspiraationsa suoratoistopalvelu Netflixin Narcos Mexico -sarjan viimeisimmästä tuotantokaudesta, jossa käsiteltiin järjestäytynyttä rikollisuutta yhteiskunnallisella ja hyvin henkilökohtaisella otteella. Esimerkiksi ihmisten välisten suhteiden käsittelyssä mentiin erittäin syvälle ja psykologiselle tasolle. Mietimme: Voisiko näin kunnianhimoisen tuotannon tuoda myös radioon? Kun sarja sijoittuisi Suomeen, niin kuka voisi olla kiinnostava päähenkilö, jonka ympärille tarina rakentuisi? 

Olimme sitä mieltä, että sarja on ehdottomasti tehtävissä, ja sen tulisi pohjautua faktoihin ja olla tutkivaa journalismia – alkuperäinen Narcos kun on puolestaan sekoitus faktaa ja fiktiota.

Pohdimme, että päähenkilöksi sopisi Keijo Vilhunen. Mies, josta tiedettiin hyvin vähän, vaikka hän oli ollut suomalaisen alamaailman huipulla ja toiminut samalla poliisin tietolähteenä ja vaikka hänet on tuomittu lainvoimaisella tuomiolla huumerikoksista entisen huumepoliisin päällikön rikoskumppanina.

Yle tarttui ideaamme. Tuotanto oli massiivinen, ja projektin parissa työskenteli yli kymmenen ihmistä. 

Sarja sai heti alkaessaan paljon myönteistä mediahuomiota, ja esimerkiksi Helsingin Sanomat kommentoi sitä näin: “Kahdeksanosainen sarja on ehtaa narratiivista tutkivaa journalismia. – – Tällainen journalismi on puheradiota parhaimmillaan, joten toivottavasti tapaus ei jää kertalaakiksi.”

Sarja sai jo kahden ensimmäisen viikon aikana yli 400 000 kuuntelua ja paljon medianäkyvyyttä. Ylen tv- ja some-mainonta puolestaan oli silloin vasta alkamassa.