Suomen tylsin podcast valittu: voittaja on runoilija Heli Laaksosen podcast suomen kielen sijamuodoista

Suomen Podcastmedian järjestämässä kilpailussa haettiin Suomen tylsintä podia ja voittaja on nyt valittu. Millainen on voittajaehdotus ja kuinka valintaan päädyttiin?

Wednesday, 17. November, 2021
Susanna Lindstedt

Suomen Podcastmedia käynnisti elokuun lopussa kilpailun Suomen tylsimmästä tai vaikeimmasta podcast-aiheesta. Kilpailuun lähetettiin 31 ehdotusta, joista arvovaltainen tuomaristo valitsi voittajaksi runoilija Heli Laaksosen idean suomen kielen sijamuotoja käsittelevästä podcastista. Suomen Podcastmedia tuottaa veloituksetta voittajapodcastin ensimmäisen kauden.

Laaksonen on suomalaisille tuttu Lounais-Suomen murteella kirjoittamistaan runoista. Podcast-suunnitelmassaan hän sanoo pyytävänsä kaikenkarvaisia tutkijoita vatvomaan kanssaan sijamuotojen syntyä ja ominaispiirteitä. Laaksonen lupaa myös kutsua ohjelmaansa narisevaäänisiä kirjailijoita puhumaan siitä, miten he ovat käyttäneet sijamuotoja tuotannossaan ja miksi he ovat laittaneet yhden sijan toisen edelle.

Idean tärkeyttä Laaksonen perusteli sillä, että suomen yleiskielen 15 sijaa ovat jääneet vailla sijaa podcasteissa. Sijamuodot ovat monelle kouluajalta punainen vaate. Myös tuomaristo totesi perusteluissaan, että suomen kieli ansaitsee oman podcastinsa. Aihetta pidettiin tärkeänä, mutta samalla tuomaristo muistutti, että moni tärkeä aihe on umpitylsä.

– On vaikeaa nähdä, miten sijamuodoista tehtäisiin järisyttävä podcast, arvioi tuomaristo.

Tuomaristo totesi, että sijamuodot eivät pragmaattisesti ajatellen ole hyödyllisiä, mutta valinnassa painoi pääkriteerin eli tylsyyden lisäksi sivistysnäkökulma ja huoli suomen kielen rapautumisesta.

– Kaikist mun katumistani asioist olen eniten katunu sitä, et mää hullu lähetin kilpailuehrotukse. Ei mun ollu tarkotus näi miälenkiintosel aiheel tätä tylsyyskisa voitta! Mut nyy ko olen tähä lähteny, ni täält pese, saatte nährä, lupaa runoilija Laaksonen.

Laaksosen podcastin ensimmäinen jakso julkaistaan Agricolan ja suomen kielen päivänä 9.4.2022.

Suomen tylsimmän podcastin valitsivat Markkinoinnin, teknologian ja luovuuden liiton MTL:n entinen toimitusjohtaja Tarja Virmala, Radio Rockin Harri Moisio, Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pekka Mattila sekä toimittaja Olli Seuri. Tuomaristo ei tiennyt aiheiden taustalla olevia henkilöitä tai organisaatioita, eli valita tehtiin puhtaasti aiheen perusteella. Suomen Podcastmedia ei osallistunut valintaan.

Tuomaristo antoi lisäksi erityismaininnan shortlistalle päässeille podcast-ideoille:

STANDARDIT, NUO TYLSÄT JA TUNTEMATTOMAT ARJEN SUJUVOITTAJAT

ARKTISEN ALUEEN KOULUTUS- JA TUTKIMUSYHTEISTYÖ

LAIDUNTAVA LEHMÄ ON YMPÄRISTÖTEKO

INSINÖÖRIEN ILTAPÄIVÄKAHVIT

KIRJANPITO/TALOUSHALLINTO

Kommentit
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mistä menestyvä podcast rakentuu?
Lataa ilmainen oppaamme hyvän podcastin anatomiasta.
Lataa opas täältä. Ei kiitos