Näin podcast-taikoja tehdään – Suomen Podcastmedian tiloissa äänitetään maan suosituimpia podcasteja

Suomen Podcastmedia on saanut paljon kiitosta äänenlaadustaan. Katso, millaisissa tiloissa ja tilanteissa palkittuja podcasteja äänitetään.

Suomen Podcastmediasta on muutaman vuoden sisällä kasvanut maamme johtava audioihin keskittyvä tuotantoyhtiö. Usealta asiakkaalta olemme saaneet erityistä kiitosta äänenlaadusta hyvän leikkaustyön lisäksi.

Mutta miten hyvä äänenlaatu syntyy?

Helsingin Lauttasaareen rakennettuun studioon on tehty monta pientä ja käytännöllistä yksityiskohtaa, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen.

Studion seinät ovat erittäin paksut. Seinän ja ulkotilan välissä on runsaasti villaa, jotta toimiston äänet eivät häiritse äänityksiä. Myös studion ovet ovat äänieristettyjä. Lisäksi olemme hankkineet studion reunoille erillisen akustoverhon, jolla kitketään tehokkaasti huoneessa oleva kaiku. Verho on väriltään vaalea, jotta verhon voi valaista värivaloilla esimerkiksi videoitavia podcasteja varten. Akustoverhon voi tarvittaessa avata, jos tilaan tuodaan lavasteita. Verhon takana hyllyssä on myös monikameralaitteisto, jos tuotanto halutaan tallentaa.

Pohdimme studiota rakentaessa pitkään, hankimmeko kiinteän studiopöydän. Päädyimme kuitenkin yksittäisiin pulpetteihin, joissa juontajille ja vieraille on varattu oma tila. Pulpetteja on helppo vähentää ja lisätä tarpeen tullen. Siirrettävyyden ansiosta myös sosiaalisen median valokuvien ottaminen on helppoa, ja videoitavien podcastien tekeminen on käytännöllisempää.

Itse äänitystilanne on pyritty tekemään niin luontevaksi kuin mahdollista. Siksi olemme päätyneet niin sanottuihin head set -mikrofoneihin, jossa mikrofoni on suoraan kasvojen edessä kuulokkeisiin kiinnitettynä. Moni puhumisen ammattilainen katsoo mielellään jokaista puhujaa suoraan kasvoihin ja pään heiluessa ääni hukkuu, jos mikrofoni on kiinteästi pöydässä – toki tämäkin vaihtoehto on mahdollinen.

Kiinteä, dynaaminen radiomikrofoni tuottaa oikein puhuttaessa hyvin muhkean äänen, ja Suomen Podcastmedian voice overit (kertojan äänet esimerkiksi true crimessa) tehdään aina isoilla, kiinteillä podcast-mikrofoneilla. Silloin ei tosiaankaan päätä heilutella!

Äänityksessä sattuu ja tapahtuu.

Joskus on käynyt niin, että vieraan todella hyvä spiikki on hukkunut vaikkapa juontajan yskäisyn alle. Tämän ongelman olemme ratkaisseet siten, että tallennamme jokaisen puhujan äänen omalle ääniraidalleen. Leikkaaja voi jälkikäteen vaimentaa ne mikrofonit, jotka eivät ole äänessä. Tätä äänitystapaa kutsutaan multitrack-äänitykseksi.

Tiedostot ovat valtavan kokoisia ja siksi tallenteet siirretään kameroista tuttuihin muistikortteihin ja irtokovalevylle. Tallenteet siirretään muistikortilta heti äänityksen jälkeen pilvipalveluun, jos kortille sattuisi käymään vahinko.

Äänittäjän valtakunta pitää sisällään audiomikserin, pari tietokonetta ja etäkokousvälineet. Studiossamme on näppärä kamera ja isokokoinen monitori, joiden avulla on helppo tehdä etä-äänityksiä.

Olemme oppineet, että vaikka teemme audiota, on etänä olevan kasvot mukavaa nähdä ja päinvastoin.

Kysy Suomen Podcastmedialta lisää siitä, miten juuri sinun podcastisi voitaisiin toteuttaa ammattilaisen osaamisella.

Harkinnassa podcast?

Lataa oppaamme podcastin kuulijaprofiileista ja saat ajankohtaista tietoa siitä, miten podcasteja kulutetaan Suomessa.