Millaisia podcasteja Suomessa kuunnellaan?

Suomen suosituimmat podcastit ovat radio-ohjelmia, käsittelevät seksiä tai urheilua tai pohjautuvat täysin hostiin.

Friday, 10. January, 2020
Marena Ahonen
Millaisia podcasteja Suomessa kuunnellaan?

RadioMedian vuonna 2018 tekemän Podcast, podcast -tutkimuksen mukaan Suomessa kuunnellaan eniten uutisiin ja ajankohtaisasioihin liittyviä podcasteja. Tutkimukseen vastanneista suomalaisista lähet 40 prosenttia kertoi kuuntelevansa juuri uutis- tai ajankohtaistuotantoja. 

Suomalaisia kiinnostavia podcastien aiheita ovat myös esimerkiksi urheilu, musiikki, ihmissuhteet, juorut, kauneus, terveys ja hyvinvointi. Varsinkin nuoria ikäryhmiä puhuttaa puhtaasti viihteellinen sisältö.

Suomen suosituimpia podcasteja luotsaavat tunnetut hostit

Suomen kuunnelluimpien podcastien listalla komeilevista podcasteista suurinta osaa luotsaa tunnettu host. Monet heistä ovat somevaikuttajia, jotka hostaavat podcastia yksin tai yhdessä toisen vaikuttajan kanssa. 

Tunnettujen hostien podcastien suosio perustuu usein hostin ja tämän jo olemassa olevan seuraajakunnan väliseseen vahvaan suhteeseen. Somevaikuttajat voivat kääntää jopa useita kymmeniä prosentteja seuraajistaan podcastin kuuntelijoiksi. Jos vaikuttajalla on esimerkiksi parisataatuhatta Instagram-seuraajaa, voi heistä jopa 30 000–60 000 alkaa kuunnella myös vaikuttajan podcastia.  

Yritykselle tai mille tahansa viestivälle organisaatiolle tämä tarkoittaa kahta vaihtoehtoa: yritys voi tehdä oman podcastinsa ja houkutella siihen tunnetun vaikuttajan hostiksi tai mennä mukaan kumppaniksi vaikuttajan olemassa olevaan podcastiin.

Molemmilla lähestymistavoilla on puolensa: yrityksen omassa podcastissa sisältö on tietenkin täysin omasta näkökulmasta ja painotuksista tehtyä, mutta se on kalliimpi ja sen yleisön rakentaminen vie aikaa. Valmiiseen podcastiin mukaan meneminen on halvempaa, ja silloin yleisö on jo valmiina, mutta vaikutusmahdollisuudet podcastin sisältöön ovat pienemmät.

Kapean aiheen podcastkin voi olla menestys

Suhteellisen uusia tulokkaita Suomen kuunnelluimpien podcastien listalla ovat true crime -podcastit, joissa käsitellään tosielämässä tapahtuineita rikoksia. Niiden jännittävät tositarinat onnistuvat koukuttamaan kuulijan niin, että tämä palaa podcastin pariin uudelleen ja uudelleen.  

Tasaista nousua listoilla tekevät myös erilaisten yritysten podcastit. Oikein tehtynä kapean aiheen podcastkin voi helposti saavuttaa yli 10 000 kuuntelua. Esimerkiksi tuottamamme tekoälykirjaillija Antti Merilehdon hostaama Tekoäly Nyt -podcast keskittyy hyvin kapeaan teemaan, mutta on saanut jo 15 000 kuuntelua.

Yritysten podcastien kannalta kuunteluiden määrää olennaisempaa onkin se, ketkä podcastia kuuntelevat ja kuinka uskollisesti.  

Haluatko tietää, ketkä Suomessa kuuntelevat podcasteja? Lataa täältä maksuton oppaamme suomalaisten podcastien kuuntelijaprofiilista!

Kommentit
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mistä menestyvä podcast rakentuu?
Lataa ilmainen oppaamme hyvän podcastin anatomiasta.
Lataa opas täältä. Ei kiitos