Kolme syytä sille, miksi podcast käsikirjoitetaan

Podcastin käsikirjoittaminen on lopputuloksen kannalta yksi projektin tärkeimpiä vaiheita, ja onnistuneen podcastin takana onkin lähes aina huolella tehty käsikirjoitus.

Käsikirjoitus on vain teksti, joka lopputuotteen valmistuttua unohdetaan. Miksi tällaisen tekstin tekeminen on silti tärkeää? Koska käsikirjoitus ei todellisuudessa ole pelkkä teksti: se on koko podcast-projektin kantava alusta, jonka päälle kaikki muut työvaiheet kasataan. Käsikirjoituksen arvo näkyy – tai tässä tapauksessa kuuluu – valmiissa podcastissa huolellisena toteutuksena ja kuunteluelämyksen läpikantavana voimana. 

Tässä kirjoituksessani tiivistän podcast-käsikirjoitusta puoltavat syyt kolmeen pääkohtaan: rakenteen ja sisällön rajaukseen, kommunikointiin tilaajan ja tuotantoryhmän kanssa sekä asetettujen tavoitteiden toteutukseen. Nämä asiat saattavat kuulostaa pieniltä yksityiskohdilta, mutta niissä epäonnistuminen voi välittyä kuulijalle podcastina, jota ei huvita kuunnella. 

1. Käsikirjoituksella rajataan podcastin rakenne ja sisältö


Kokonaisuuden hahmottaminen vaatii käsikirjoitusta, sillä puheosuudet, draaman kaari ja musiikkitehosteet asettuvat paikoilleen paperilla. Podcastin todellinen rakenne hahmottuu vasta käsikirjoittamisen myötä, vaikka siitä olisi selkeä visio jo ennen kirjoitustyötä.  

Tässä vaiheessa projektia on myös mahdollista kokeilla erilaisia rakenteellisia sekä tyylillisiä ratkaisuja ja muokkauksia. Käsikirjoituksen avulla eri vaihtoehtoja voidaan vertailla keskenään ja niiden toimivuutta voidaan tiedustella myös tuotantoryhmän ulkopuolisilta lukijoilta. Tällaisten kokeilujen tekeminen on tässä vaiheessa projektia helpompaa, nopeampaa ja edullisempaa kuin äänitysvaiheessa.  

Käsikirjoitusvaiheessa tapahtuu myös sisällön rajaaminen. Aihe on rajattava täsmällisesti, jotta kuuntelijan mielenkiinto säilyy. Jos podcastissa eksytään jaarittelemaan tai kulkemaan sivuraiteita, kuulija ei välttämättä jaksa jatkaa kuuntelua. Siksi puheenvuorot sekä kerronta on pidettävä ytimekkäänä ja turha sisältö on karsittava pois.  

2. Käsikirjoitus helpottaa podcastin tilaajan ja tuotantoryhmän kommunikointia


Yksi käsikirjoituksen eduista on se, että konkreettinen esitys podcastin sisällöstä ja rakenteesta helpottaa niin tuotantoryhmän sisäistä kommunikaatiota kuin myös tuotantoryhmän ja podcastin tilaajan välistä yhteisymmärrystä. 

Esimerkiksi leikkaus- ja editointityö sujuvat helpommin kunnon käsikirjoituksen kanssa kuin ilman sitä. Käsikirjoitetusta tekstistä leikkaaja voi seurata podcastin etenemistä sanasta sanaan, jolloin hän pystyy käsittelemään ääninauhoitteita juuri halutulla tavalla. Ilman täsmällistä käsikirjoitusta vastuu leikkauspäätöksistä siirtyy leikkaajalle ja hänen työnsä hidastuu ja hankaloituu.  

Jos podcast tuotetaan asiakkaalle, on asiakkaan tavoitteiden ja toiveiden täyttäminen podcastin tuottajien ydintehtävä. Käsikirjoituksen avulla asiakkaalle pystytään välittämään kattava käsitys lopputuloksesta jo ennen nauhoituksia ja varsinkin ennen leikkausta, jolloin asiakkaan toivomien muutosten tekeminen on helpompaa ja nopeampaa kuin myöhemmissä tuotantovaiheissa.  

3. Käsikirjoitus helpottaa podcastille asetettujen tavoitteiden toteutusta 


Käsikirjoituksen tehtävänä on varmistaa, että lopputulos sisältää kaiken sen, mitä sen halutaan sisältävän. Viittaan tällä jo edellä esittämääni pointtiin siitä, että podcastin tulee palvella sille asetettuja tavoitteita. Käsikirjoittamisen avulla voidaan varmistaa, että lopputuote miellyttää asiakasta, palvelee tämän asettamaa tavoitetta ja välittää halutun sanoman. 

Hyvin rakennetun käsikirjoituksen avulla voidaan myös varmistaa, että podcast on aidosti mielenkiintoinen ja koukuttava. Jos podcast ei vakuuta kuulijansa, se on helppo keskeyttää ja vaihtaa toiseen. Sen vuoksi käsikirjoittajan tehtävänä on hioa sisällöstä niin koukuttavaa ja viihdyttävää, että kuuntelija janoaa kuulla podcastin alusta loppuun saakka.

Käsikirjoitusvaiheessa hiotaan myös podcastin kieltä. Toki kaikkia kielellisiä valintoja ei voida käsikirjoittaa esimerkiksi podcastin keskustelevan luonteen vuoksi. Eikä näin tarvitsekaan tehdä, piileehän osa kyseisen mediatuotteen suosiosta juurikin sen aitoudessa. Podcastin uskottavuuden vuoksi on kuitenkin yhtä lailla tärkeää, että esimerkiksi välispiikkien oikeakielisyyteen ja sujuvaan kuunneltavuuteen on panostettu jo käsikirjoitusvaiheessa.

Jos tarvitset käsikirjoitusapua podcastisi kanssa, ota meihin yhteyttä!

Harkinnassa podcast?

Lataa oppaamme podcastin kuulijaprofiileista ja saat ajankohtaista tietoa siitä, miten podcasteja kulutetaan Suomessa.