Artikkelin sisältö
1. Hyvä vaikuttaja, mutta väärä asiakas
Podcastit ovat vaikuttajaviestintää, ja vaikuttajaviestinnän a ja o on se, että vaikuttaja on luonteva puhumaan kaupallisesta viestistä. Kuulijat ovat tottuneet kaupallisiin yhteistöihin, ja tutkimusten mukaan enemmistö ymmärtää niiden olevan tätä aikaa, joten kaupallinen yhteistyö sinänsä ei ole ongelma. Sen sijaan ongelma on, jos vaikuttajalla ei ole uskottavaa hattua puhua asiasta.
Esimerkiksi Duudsonit on kiistatta tunnettu ryhmä, jolla riittää somessakin seuraajia, mutta Duudsonit tuskin ovat oikeita ihmisiä puhumaan vaikkapa tekoälystä. Sen sijaan maamme vuoden 2018 myydyin bisneskirjailija, tekoälyasiantuntija Antti Merilehto on. Antti ei ole lööppijulkkis ja somessakin seuraajia on paljon vähemmän, mutta tekoälystä puhuessaan hänellä on oikea hattu päässä.
Pelkkä tunnettuus, julkisuus tai someseuraajien määrä ei siis vielä riitä podcastin kaupallistamiseksi. Jotta vaikuttajamarkkinointi on tehokasta, pitää myös miettiä, kenelle vaikuttaja on auktoriteetti.
2. Kaupallinen yhteistyö mediatoimiston kautta
Kokemukseni mukaan parhaan tuloksen podcastien kaupallistamisessa saa, kun keskustelee suoraan loppuasiakkaan kanssa, eikä heidän media-, mainos- tai viestintätoimistonsa kanssa. Syitä on kaksi.
Ensiksi, poikkeuksia on, mutta monesti toimistojen tietämys podcasteista on aika pinnallista. Se johtaa siihen, että podin anatomiaa ei ymmärretä eikä siten sen hyötyjäkään ymmärretä. Olen ollut keskusteluissa, joissa vain lasketaan kontaktihintaa podille. Se on melko kallis, sillä eihän podi ole massamedia. Podcast markkinoinnin hyödyt onkin siinä, kun 60–80 % kuuntelee useamman 30 minuutin mittaisen podcast jakson loppuun asti. Kun itse podcast tuotetaan, sekä esiintyvät vieraat sekä vaikuttajat suunnitellaan ammattimaisesti, on podcast erittäin tehokas vaikuttajamarkkinoinnin sekä viestinnän kanava.
Toiseksi, toimistolla voi olla omia intressejään pelissä. Toimisto voi vaikkapa suositella videokampanjaa podin sijaan, sillä video voi olla toimistolle tuottoisampi bisnes.
En tarkoita, että toimistojen kanssa asioiminen aina olisi pahasta. Suomen Podcastmediakin tekee hyvää yhteistyötä eri toimistojen kanssa. Toimistoyhteistyön etuna on sen vaivattomuus, tekeehän varsinaisen myyntityön asiakkaalle toimisto, et sinä itse. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä toimistoyhteistyöhön liittyvät rajoitukset.
3. Liian kevyt kaupallinen yhteistyö
Helppo tapa tehdä kaupallista yhteistyötä on tehdä podcastin alkuun tai väliin juontajan spiikkaama pre- tai mid-roll. Parhaat eurot saa kuitenkin niin, että tarjoaa asiakkaalle mahdollisemman syvällistä yhteistyötä. Se taas tarkoittaa, että asiakas on soveliaalla tavalla mukana koko sisällössä, ei vain eriytetyissä blokeissa. Tämä ei tarkoita sitä, että koko puolen tunnin jakson ajan pitäisi höpöttää asiakkaasta, eikä näin yleensä ei voi tehdä, koska sisällöstä tulisi kuulijalle tylsää, vaan asiakas voidaan huomioida esimerkiksi jakson teemoja suunniteltaessa, vieraiden valinnassa jne.
Vaikka yhteistöitä on helpompi sopia yksittäisiin jaksoihin, pidempiaikaiset, useamman jakson tai jopa koko sarjan kumppanuudet ovat palkitsevimpia sekä kumppanille että podaajallle.
4. Kaupallinen yhteistyö vain podcastissa
Tämä on edellisen kohdan laajennus. Kaupallinen yhteistyö tuo parhaat summat, kun se ei rajoitu pelkkään podcastiin. Kaupallinen podcast on yhteistyön ydin, mutta voisitko tehdä myös somevideoita tai -julkaisuja podiin llittyen? Kenties esiintyä asiakkaan tapahtumassa? Käydä vierasbloggaamassa heidän blogissaan? Tehdä yhteisen tiedotteen asiakkaan kanssa?
Mitä enemmän kiinnepisteitä kaupallisella yhteistyöllä on, sitä paremmat ovat myös korvaukset. Kokemukseni mukaan nämä ekstrat yleensä unohdetaan kokonaan. Mikäli haluat lukea lisää tästä aiheesta, lataa maksuton oppaamme podcastilla tienaamisesta.
5. Kaupallinen podcast, mitä jää viivan alle?
Tulosvaatimus on kasvanut markkinoinnissa valtavasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Enää eivät riitä pelkät välittömät tulokset, kuten podin kuuntelumäärät tai kuuntelukestot. Nekin ovat arvokkaita mittareita, mutta lisäksi pitää saada bisneshyötyjä eli tulosta suoraan viivan alle firman tuloslaskelmassa.
Kaupallisen podcastin liiketoimintahyötyjen mittaamisessa on kuitenkin monta ongelmaa. Esimerkiksi voi olla vaikeaa osoittaa, että lisääntynyt myynti, asiakastyytyväisyys tai muu vastaava olisivat juuri podin ansioita, eikä vaikkapa firman henkilöstön koulutukseen sijoittamien eurojen ansiota. Ongelmistaan huolimatta bisneshyötyjen tavoitteleminen on ainoa tapa päästään suuriin rahoihin kiinni.
Kannattaa myös miettiä, mitkä ovat perimmäiset syyt yhteistyölle. Näkyvyys harvoin riittää itsessään syyksi. Kannattaa miettiä, mikä on se avainviesti, jota kumppani haluaa tuoda esille ja miten se vaikuttaa euroissa.
Kaipaatko apua podcastisi kaupallistamisessa? Ota yhteyttä, niin nostetaan myyntisi uusiin lukuihin!