Pitääkö tästäkin puhua?

Amnesty Internationalin Suomen osasto halusi podcastillaan puhutella sellaisia suomalaisia, jotka eivät vielä ole kiinnostuneita Amnestyn toiminnasta.

Kuuntele podcastia

Amnesty Internationalin Suomen osasto oli jo pitkään halunnut tehdä podcastin, mutta asia oli jäänyt muiden projektien varjoon. Aloitimme yhteistyön, joka huipentui huhtikuussa 2020 tapahtuneeseen Pitääkö tästäkin puhua? -podcastin julkaisuun.

Amnestyllä oli selvä lähtökohta podin teolle: he tavoittivat jo hyvin oman yleisönsä, joten podcastilla haluttiin tavoittaa sellaisia henkilöitä, jotka eivät normaalisti seuraa Amnestyn toimintaa. Amnesty ei kertomansa mukaan tavoita niin sanottuja tolkun ihmisiä, jotka seuraavat kyllä Amnestyn aiheisiin liittyviä keskusteluja ja voisivat olla niitä kiinnostuneita mutta saattavat nähdä Amnestyn politisoituneena toimijana. Tällaiseksi prototyyppiseksi kuuntelijaksi määrittelimme korkeakulutetun miehen, joka näkee Amnestyn politisoituneena ja ei-objektiivisena toimijana. Lisäksi podcast puhuttelee tietysti myös Amnestyn lahjoittajia ja potentiaalisia lahjoittajia, kuten kansainvälisistä ihmisoikeuskysymyksistä kiinnostuneita suomalaisia.

Kohderyhmän määrittelemisen jälkeen rekrytoimme sarjaan hostit, joista Harri Moisio vetoaa tolkun ihmisiin ja Mira Luoti on tyypillinen ”amnestylainen”. Tämän jälkeen järjestimme parituntisen board-tilaisuuden, johon kutsuimme tavoittelemamme kohdeyleisön edustajia. Boardista saimme palvelumuotoilun keinoin vahvistusta podcastin konseptille sekä uusia ideoita sisältöihin ja vieraisiin. Totesimmekin boardin erittäin hyväksi tavaksi koeponnistaa ja kehittää podcast-ideaa.

Amnesty Internationalin Suomen osaston tiedottaja Iina Lindeman kirjoitti podcastin ensimmäisen jakson julkaisun jälkeen LinkedIn-tililleen: “Jos joskus mietitte, että pitäisikö tehdä podcast omin voimin vai ammattilaisen kanssa, niin suosittelen ammattilaista. Melkein kyynel tirahti, kun kuulin ensimmäistä kertaa spiikkaajan jylisevän: “KUUNTELET AMNESTYN PODCASTIA!” Eli megasuperkiitokset Suomen Podcastmedia! Ilman teitä tämä olisi varmaan tylsempi, hajanaisempi, kryptisempi ja snadisti nuhaisemman kuuloinen kokonaisuus. Nyt tää on pelkästään upea!”