Voiko podcastia äänittää
kriisiaikana, kun ei
saa olla kasvotusten?

Wednesday, 15. aprilta 2020 / Hannu-Pekka Komonen

Kyllä voi! Suomessa aloitettiin maaliskuussa 2020 poikkeustoimet, joiden vuoksi etätyötä lisättiin, ihmisiä kehotettiin pitämään turvavälejä toisiinsa ja suuret kokoontumiset kiellettiin. Se ei silti estä podcastin tekoa.

Kun poikkeustoimet alkoivat, teimme asiakkaamme podcastin nauhoituksia. Olimme heti haasteen edessä: osa vieraista joutui perumaan osallistumisensa, ja moni halusi, että äänitys tehdään etänä. Osa vieraista puolestaan tuli studioon, jossa pidimme huolen, että mikrofonit ovat desinfioituja ja vieraan sekä kahden juontajan välillä on riittävät turvavälit.

Etä-äänitysten tekeminen on helpompaa kuin moni kuvitteleekaan. Juontajat ja tuottaja ovat studiossa, josta saa helposti etäyhteyden muualla istuvaan vieraaseen. Jotta myös vieraan osalta äänenlaatu olisi mahdollisimman hyvä, lähetimme vieraan luokse nauhurimme, joka hoiti vieraan spiikkien laadukkaan äänittämisen samalla, kun keskustelu juontajien kanssa onnistui etäyhteyden (joka voi olla esim. Zoom, Teams tai puhelin) kautta. Yhden vieraan osalta nauhurimme matkusti jopa toiseen kaupunkiin.

Lopputuloksena saimme kaikki jaksot äänitettyä aikataulussa.

Tiedonvälitys ja sen turvaaminen on kriisiaikana tärkeää, ja joukkotiedotusvälineissä on tehty erikoisjärjestelyjä, joilla tiedonvälitys turvataan. Samalla on hyvä huomata, että ihmisten tiedonnälkä – on sitten kyseessä journalismi tai kevyempi sisältö – ei katoa mihinkään: sen osoittavat muun muassa Spotifyn havainnot sekä tuottamamme Koronan anatomia -podcastin suosio.

Moni on pakon edessä huomannut, että etätyö, verkkopalaverit ja webinaarit ovatkin helpompia järjestää kuin aiemmin on kuviteltu. Myös podcasteja on mahdollista tehdä, vaikka kaikki asianosaiset eivät syystä tai toisesta pääsisi paikalle samaan tilaan. Samalla on mahdollisuus tarjota kiinnostavaa sisältöä kuulijoille, joista monilla on nyt enemmän ylimääräistä aikaa kuin koskaan ennen.

Haluatko oppia kaiken podcasteista? Aloita lataamalla ilmainen oppaamme, jossa esittelemme yleisimmät syyt sille, ettei podcast kerää kuulijoita!

Vanhemmat artikkelit

Miten podcast-talo pääsi Ylelle?

Miten podcast-talo pääsi Ylelle?

Olemme Suomen Podcastmediassa tuottaneet pääasiassa podcasteja ja markkinointivideoita, mutta tämän vuoden tammikuussa teimme loikan perinteiseen mediaan Yle Radio 1 -kanavalle. Näin se tapahtui.

Lue koko artikkeli

Millainen on hyvä podcast?

Minkälainen on hyvä podcast?

Podcastit ovat yleistymässä vauhdilla. Moni tubettaja on päättänyt siirtyä podcasteihin helppouden takia: periaatteessa pelkkä kännykkä riittää podcastin äänittämiseen ja julkaisuun. Olen tuottanut lukuisia podcasteja ja minulta kysytään usein, minkälainen on hyvä podcast?

Lue koko artikkeli

Ota yh­teyt­tä

Suo­men Pod­cast­me­dia
in­[email protected]­cast­me­dia.fi
045 130 4830